Senaste nytt från forskningsvärlden

Här samlar vi de senaste resultaten från hästvärlden.

Forskning och utveckling

Nyheter från Sveriges Lantbruksuniversitet

  • Vingelsjuka hos katt är en fruktad neurologisk sjukdom som främst drabbar katter som får gå ute. Sjukdomen karaktäriseras av en inflammation i hjärna, hjärnhinnor och ryggmärg och orsakas av en infektion med Bornavirus.
  • Det behövs i allmänhet mer träning för att få en islandshäst att tölta lätt och balanserat i ren takt än att trava och det har därför föreslagits att tölt kan vara mer fysiskt krävande än trav.
  • Tyglar används vid ridning för att kommunicera med hästen. Att rida handlar om att följa hästens rörelser i varje steg med både sits och hand. Handen påverkar genom små tygelsignaler hästen att utföra rörelser på ett specifikt sätt.
  • Livmoderslemhinnan förändras under tikens löpningscykel och tidiga dräktighet. Proteinerna E-cadherin och β-catenin är viktiga eftersom dessa protein länkar samman cellerna i slemhinnan. Förändringar i mängden av dessa protein skulle därför kunna påverka tikens förmåga att bli dräktig.
  • Hundens ras påverkar inte bara dess utseende och egenskaper. Forskare vid SLU har tidigare visat att koncentrationen av blodmarkörer som kan användas vid utvärdering av hjärtsjukdom skiljer sig mellan hundraser.